Mikronæringsstoffer i gødning

Mikronæringsstoffer til planter

Korrekt formulering af mikronæringsstofferne i gødningen gør forskellen

Mikronæringsstoffer til planter er de plantenæringsstoffer der skal bruges mindst af – modsætningen hertil er makronæringsstoffer som f.eks. kvælstof, fosfor, kalium og svovl (NPKS).

Mindre end 1 kg næringsstof pr. hektar

Typisk er mikronæringstoffer kendetegnet ved at planten har brug for mindre end 1 kg næringsstof pr hektar – for magnesium dog lidt mere – og for molybdæn markant mindre (omkring 10 g).Ofte negligerer mange mikronæringsstofferne med det argument, at det er så lidt der er behov for, at det kan planten nok finde i jorden alligevel – men det er bare ikke altid tilfældet.

Således har forsøg f.eks. vist, at en kornmark der er undergødet mht micronæringsstoffer som mangan, zink og kobber kan tabe mere end 2 ton i udbytte pr hektar. I ekstreme tilfælde kan mangel på mikronæringsstoffer helt standse væksten og udbyttet blive ødelagt.

intelligent gødnings design

Intelligent gødningsdesign der justeres løbende

Bedre udnyttelse af kvælstof og fosforkvoter

Bedre udnyttelse af kvælstof- og fosforkvoter

Optimering af udbytte landbrug

Optimering af udbytte og fortjeneste

Book et møde

Plantenæringstoffer

Hvilke mikronæringsstoffer har planter brug for

Typisk er mikronæringstoffer kendetegnet ved at planten har brug for mindre end 1 kg næringsstof pr hektar – for magnesium dog lidt mere – og for molybdæn markant mindre (omkring 10 g).Ofte negligerer mange mikronæringsstofferne med det argument, at det er så lidt der er behov for, at det kan planten nok finde i jorden alligevel – men det er bare ikke altid tilfældet. Således har forsøg f.eks. vist, at en kornmark der er undergødet mht micronæringsstoffer som mangan, zink og kobber kan tabe mere end 2 ton i udbytte pr hektar. I ekstreme tilfælde kan mangel på mikronæringsstoffer helt standse væksten og udbyttet blive ødelagt.

Mange af mikronæringsstofferne er metaller (Mg, Mn, Zn, Cu og Fe), og disse bindes ofte hårdt i jorden, så planten får svært ved at tage dem op, når jordens pH er relativt højt, hvorfor tilførsel i form af bladgødning kan være en stor fordel for at øge effektiviteten af gødningen.

Mikronæringsstoffet molybdæn (Mo) er omvendt: det er mest tilgængeligt for planten ved relativt højt pH og mindre tilgængeligt ved lavt pH.

Mikronæringsstoffet bor (B) er meget mobilt i jorden og udvaskes let. Så efter perioder med meget regn kan tilgængeligheden af B i jorden være meget lav – særligt på sandjord – og det kan gå hårdt ud over væksten, da cellevægsdannelsen vil være påvirket.

 

Læs mere om flydende gødning››››

Gødning med NPK til bladoptag

Mikronæringsstofferne omfatter typisk

  • Magnesium Mg, vigtigt for f.eks. fotosyntesen
  • Mangan Mn, vigtigt for f.eks. fotosyntesen og kuldetolerance
  • Zink Zn, vigtigt for f.eks. sukkeromsætningen
  • Kobber Cu, vigtigt for f.eks. frødannelse og imod UV-stress
  • Jern Fe, vigtigt for f.eks. DNA-syntese, respiration og fotosyntese
  • Bor B, vigtigt for f.eks cellevægsdannelsen
  • Molybdæn Mo, vigtigt for f.eks. kvælstofomsætning

Læs mere om blandinger ››››

Flex Fertilizer System producerer en række mikronæringsstof bladgødninger

Læs mere om gødning til landbruget ››››

Book en demonstration nu

Mikronæringerne er udviklet som en del af Flex & Match systemet

Mikronæringerne er udviklet som en del af Flex & Match systemet, og kan dermed blandes med makro bladgødninger som Flex Foliar N18, Flex Foliar NS18-2, Flex Foliar NPS 18-1-2 og Flex Foliar NPK 18-3-2, så man får tilført den mængde mikronæring man ønsker samtidig med at man makrogøder via bladet.

Desuden inkluderer Flex Fertilizer System mikronæring i mange af de makrogødninger der produceres, f.eks. som jordudbragte gødninger, så planten får lidt af disse vigtige mikronæringsstoffer med samtidig med at man gøder med makronæringsstoffer.

Mulighederne for at kombinere sig frem til netop det planterne har brug for er mange. Vi hjælper og guider gerne frem til en optimal løsning for netop dine afgrøder.

Få hjælp og vejledning

For mere hjælp og vejledning til at vælge den rigtige formulering og mængde til dine afgrøder, kontakt Flex Fertilizer System.
Du kan kontakte os her→

Du kan også kontakte vores danske producent direkte her, og bestille, hvis du allerede ved hvad du vil have.
Se producenter her→

Fleksible gødningssystemer

FLEX Fertilizer System
Agertoften 2 · 5550 Langeskov · Denmark
+45 66 15 85 13
info@flex-fertilizer.com

CVR-nr 36080760

© Flex Fertilizer System ApS